אמצעי מניעה נועדו לשימוש על מנת למנוע הריון לא רצוי.

בשוק קיימים היום מגוון אמצעי מניעה שרובם האישה נוטלת והם אמצעי מניעה הורמונאליים, בנוסף ישנו אמצעי מניעה פיזי שהוא הקונדום.

כאשר בני הזוג מעוניינים למנוע הריון מסיבה כזו או אחרת יש צורך להתאים את אמצעי המניעה בצורה הטובה ביותר וזאת יש לעשות על ידי התייעצות עם רופא נשים. נשים הנוטלות תרופות מסוימות, סובלות מקרישות דם, מעשנות באופן קבוע או מניקות לא יכולות ליטול כל אמצעי מניעה שקיים ולכן לפני בחירת אמצעי המניעה יש לבדוק מהם האמצעים העומדים לרשות האישה ולהתאימם למצב האישה, גילה, וכן הסיבה שאינה מעוניינת להרות כרגע. אין ליטול כל אמצעי מניעה שאינו נבדק ואושר רפואית ושלא התקבל עליו אישור מרשם על ידי רופא נשים המוסמך לכך.

לפני הבחירה באמצעי המניעה יש להתחשב במספר נתונים על מנת להתאים את אמצעי המניעה הנכון ביותר לאישה:

  1. גיל האישה
  2. מצבה המשפחתי של האישה
  3. היסטוריה רפואית
  4. הריונות קודמים ולידות קודמות
  5. סדירות הוסת של האישה

נכון למחקרים עכשוויים, נחשבת הגלולה כאמצעי המניעה הבטוח ביורת והנח ביותר לשימוש והינה אמצעי המניעה הפופולארי ביותר בעולם.

הגלולה כאמצעי מניעה:

החומרים הפעילים בגלולה הינם הורמוני המין הנשיים אשר מונעים את הביוץ ועל ידי כך מונעים הריון. כמו כן בגלולה ישנם חומרים המנועים מרירית הרחם להתאים את עצמה להיקלטות והשתרשות הביצית ברחם לצורך התפתחות הריון. נשים רבות נוטלות גלולות על מנת לסדר את המחזור החודשי שלהן גם אם אינן מקיימות יחסי מין קבועים וחוששות מפני הריון לא תקין. בגיל ההתבגרות נהוג ליטול גלולות לטיפול באקנה ופצעי בגרות ואף בשיעור יתר. ישנן גלולות במינוני הורמונים שונים וגם גלולות המתאימות לנשים מניקות.

כיצד נוטלים את הגלולה? את הגלולה נוטלים כל יום בשעה קבועה למשך כשלושה שבועות ולאחר מכן עושים הפסקה של שבוע בו מופיעה המחזור. לאחר שבוע חוזרים ליטול את הגלולה באותו יום באותה שעה. חשוב להקפיד על היום ועל השה שכן נטילת הגלולה בשעה אחרת מורידה את יעילות ההגנה שלה. ישנם סוגים של גלולות אשר ממשיכים ליטול במשך כל החודש כאשר בשבוע של המחזור מדובר בכדורים לא פעילים אך שיטה זו יעילה על מנת שהאישה לא תשכח לאחר שבוע לחזור ליטול חפיסה חדשה של גלולות.

המדבקה כאמצעי מניעה:

מדבקה למניעת הריון הינה אמצעי שנכנס לשימוש בשנים האחרונות. המדבקה מעוצבת כמו פלסטר וניתן להדביקה במספר מקומות בגוף- על הבטן התחתונה, החלק העליון של הזרוע, מעל הישבן או על הגב. אין להדביקה באף מקום אחר בגוף. המדבקה לא מורגשת והיא מונעת הריון על ידי כך שהיא מפרישה הורמונים במינון נמוך.לעיתים לאחר ההדבקה ובשעות הראשונות מופיע גירוי סביבה ותחושת גרד החולפים לאחר זמן קצר. אם אינם חולפים או מחריפים יש להפסיק במיידית את השימוש במדבקה ולגשת לבדיקה רפואית.

איך משתמשים במדבקה? מדביקים אותה באיזור הגוף שנבחר למשך שבוע. אין צורך לגעת בה או להסיר אותה כל יום והיא עמידה בתנאי מזג האוויר בשמש וגם במקלחת או ברחצה בבריכה או בים. לאחר שבוע יש להוריד את המדבקה ולהדביק אחרת- ניתן באותו מקום או מקום אחר. לאחר שלושה שבועות מסירים את המדבקה למשך שבוע ובשבוע זה מופיע המחזור. לאחר שבו יש להדביק מדבקה חדשה באותו יום.

הקונדום כאמצעי מניעה:

קונדום הוא אמצעי המניעה הנפוץ ביותר בעיקר כאשר מדובר במין מזדמן אך ישנו גם קונדום נשי, אם כי נמצא פחות בשימוש. הקונדום עשוי מחומר הנקרא לטקס , הוא מולבש על גבי איבר המין הגברי לפני החדירה ותפקידו למנוע מגע ישיר בין איברי המין. בנוסף למניעת הריון הקונדום מונע גם העברה של מחלות מין למיניהן מה שלא עושים שאר אמצעי המניעה. לקונדום הנשי אותה מטרה של מניעת הריון והעברת מחלות מין, הוא בנוי בצורה של צינור דק עם טבעת גמישה בכל אחד מצדדיו. את הטבעת הפנימית מחדירים פנימה לנרתיק והטבעת הפנימית מכסה חלק מאיבר המין הנשי.

כיצד משתמשים בקונדום: לפני החדירה יש להלביש את הקונדום על איבר המין הגברי. יש לשים לב שהוא מולבש היטב, שהוא בתוקף ואין להשתמש באותו קונדום יותר מפעם אחת. לאחר סיום קיום יחסי המין יש לזרוק את הקונדום.

התקן תוך רחמי כאמצעי למניעת הריון:

ישנם שני סוגים של התקן תוך רחמי- התקן שעובד על שחרור הורמונים שיעיל למשך חמש שנים וטבעת עשויה נחושת שיעילה לעשר שנים. שני ההתקנים פועלים על אותו עיקרון שהם מתערבים בתהליך ההפריה הטבעי על ידי מניעה של הגעת תאי זרע לחצוצרה.

כיצד מתקינים את ההתקן? התקן תוך רחמי יותקן ויוצא מהרחם על ידי רופא הנשים בלבד, לכל התקן מחובר חוט שבעזרתו יהיה ניתן לשלוף את ההתקן בצורה פשוטה בעת הצורך.

טבעת וגינאלית כאמצעי מניעה:

הטבעת הוגינאלית הינה אחד מאמצעי המניעה הנוחים ביותר לשימוש שכן האישה מחדירה ומוציאה את הטבעת בעצמה בקלות. הטבעת כינה שקופה ומכילה בתוכה הורמונים המונעים את הביוץ.

כיצד מחדירים את הטבעת? האישה מחדירה בעצמה את הטבעת לנרתיק בדומה להחדרת טמפון בזמן המחזור והטבעת מתיישבת בקלות במקומה. את הטבעת יש להשאיר בנרתיק למשך שלושה שבועות רצופים ולאחר מכן להוציאה למשך שבוע בו תקבל מחזור. לאחר שבוע יש להחדיר טבעת חדשה באותו יום באותה שעה למשך שלושה שבועות נוספים.

כאמור, ישנם מספר אמצעי מניעה בשוק כולל מספר סוגים של קונדומים וגלולות ולכן יש להיוועץ עם רופא ורוקח טרם השימוש.