שחלות הפוליציסטיות – תסמונות

שחלות פוליציסטיות הן הגורם השכיח ביותר לאי פריון אצל נשים כאשר היא משפיעה על כ-10% מכלל הנשים הנמצאות בגיל הפריון. הסיבה להיוותרות התסמונת היא כאשר ישנו גירוי יתר בשחלות לייצור הורמוני מין זכריים ובעיקר הורמון הטסטוסטרון, או עקב שחרור מוגבר של הורמון הLH ורמות אינסולין גבוהות בדם. נשים הסובלות מתסמונת השחלות הפובליציסטיות תיתקלנה בביוץ לא סדיר וקושי להיכנס להריון, השמנת יתר, אקנה ושיעור יתר-התסמינים שונים בהופעתם ובחומרתם מאישה לאישה.

ההגדרה לתסמונת השחלות הפוליציסטיות:

יש להבדיל בין נשים הסובלות משחלות פובליציסטיות ללא תופעות אחרות ותסמינים נוספים לבין נשים הסובלות מתסמונת השחלות הפוליציסטיות. התסמונת קשורה ישירות עם הפרעה בביוץ אך לא כל אישה אשר תעבור בדיקת אולטרא סאונד ויתגלה שיש לה שחלות פובליציסטיות אכן תוגדר כסובלת מהתסמונת. ההגדרה צריכה לכלול הופעה של לפחות שניים מתוך שלושת התסמינים העיקריים:

  • חוסר ביוץ באופן קבוע
  • שיעור יתר, אקנה והשמנת יתר כשמקביל רואים כרמת גדולה של הורמון הטסטוסטרון בבדיקות הדם.
  • בדיקת אולטרא סאונד המאשרת שחלות פוליציסטיות ושלילה של סיבות אחרות היכולות לגרום לכך.

מהם התסמינים של תסמונת השחלות הפוליציסטיות?

  1. הופעת המחזור החודשי פעם בכמה חודשים או אי הופעת המחזור כלל למשך זמן רב.
  2. אי פריון- חוסר יכולת להיקלט להריון עקב בעיות בביוץ
  3. שיעור יתר ואקנה עקב עודף הורמוני מין גבריים

אבחון מצב של שחלות פוליציסטיות:

    1. בדיקת אולטרא סאונד לוודא שאכן לאישה שחלות פוליציסטיות-בשחלות כאלה תהיה הפסקה של התפתחות הזקיקים לאחר הביוץ ועקב כך אי יכולת של התפתחות הזקיק לביצית . כמו כן ריבוי זקיקים יכול להביא למצב של הגדלת השחלה באופן משמעותי.
    2. בדיקת ההיסטוריה של המחזור החודשי והופעתו, כמו כן תיעוד סימנים נוספים של השמנת יתר, שיעור יתר ועיכוב בגדילת השדיים.
    3. ביצוע בדיקות דם לאיתור הורמונים זכריים כגון טסטוסטרון, אנדרוסטנדיון.
    4. בדיקת רמת הורמון הLH ביום השלישי של המחזור שכן שחרור מוגבר של הורמון זה הוא אחת הסיבות לתסמונת השחלות הפוליציסטיות.
    5. בדיקת רמת הסוכר והאינסולין בדם- אצל נשים הסובלות מהתסמונת תהיה הרמה גבוה מהרגיל.
    6. בדיקת הלפרוסקופיה המאפשרת לראות שחלות מוגדלות וריבוי זקיקים בתוך השחלה.

לרוב מופיעה התסמונת בגיל ההתגברות כאשר נערות סובלות ממחזור לא סדיר השמנת יתר פתאומית או מצב חמור של אקנה והבירורים מובילים לגלות שהנערה סובלת מהתסמונת. אך התסמונת יכולה להופיע אצל כל אישה במהלך שנות הפריון שלה ולמרות שנמצא קשר ישיר בין השמנה לבין התסמונת לעיתים היא יכולה להופיע אצל נשים רזות ולכן יש צורך ביותר משני תסמינים על מנת להגדיר את האישה בלוקה בתסמונת
.

במידה והתסמונת לא מטופלת ייתכנו סיבוכים לאחר טווח ארוך שיובילו למצב של סכרת, סרטן הרחם וסרטן השד ולכן יש לעקוב ולטפל בהתאם.

טיפול בתסמונת השחלות הפוליציסטיות:

      1. במידה ואחד התסמינים הבולטים של התסמונת הוא השמנת יתר יש להקפיד על דיאטה מאוזנת בעיקר בשלב בו אותה אישה מעוניינת להיכנס להריון. מומלץ להתמיד לאכול מאוזן ובריא ולהקפיד על אורח חיים בריא הכולל הימנעות מצריכת אלכוהול ועישון.
      2. נטילת גלולות למניעת הריון בעיקר אצל נערות מתבגרות עוזרות לטפל במצב של אקנה ותופעות לוואי אחרות ולמנן את גירוי הרחם והשד שנוצר עקב ריבוי ההורמונים.
      3. נשים המטופלות בטיפולי פוריות צריכות ליטול תרופות מסוימות ולא לקבל טיפול הורמונאלי רגיל שכן הוא יכול לגרום לגירוי יתר שחלתי.
      4. טיפול בעמידות לאינסולין אצל נשים שנמצאה אצלן רמת סוכר ואינסולין גבוהה מהרגיל.

הפריה חוץ גופית היא אחד הטיפולים המקובלים אצל נשים הסובלות מתסמונת זו.