האם תזונה יכולה לסייע לפוריות?

עלינו להסתכל על התזונה בכללותה, וזאת מתוך התפישה האומרת כי ככל שגופנו יהיה חזק ובריא יותר, כך אנו משפרים את הסיכויים בכל היבט אליו גופנו נדרש. הדבר נכון גם בנושא הפוריות.

חשוב לומר כי בפתיחתו של מאמר זה, כי אין הוא מהווה חלופה לייעוץ מקצועי עם רופא, וכן שבנטילת כל תוסף תזונתי, כל שכן בעת טיפולי פוריות או היריון, הרי שחשוב לבחון את הדבר יחד עם הרופא, ולקבל את הכוונתו.

מאמר זה יוכל לסבר את האוזן, ולספק את המידע הכללי הראשוני הנדרש בבחינת השינוי התזונתי למען שיפור הפוריות.

מזון ופריון – ההבדל בין נשים לגברים

נתחיל מן הקו הכולל יותר, והוא שהן נשים והן גברים המבקשים לשמור על רמות פריון טובות, ישכילו לעשות וישמרו על משקל גוף תקין. על-סמך זאת הרי שהדבר בהכרח גם יכתיב תזונה מאוזנת הנסמכת על ירקות ופירות, בשר רזה, פחמימות מורכבות, קטניות, וצריכה מופחתת של מוצרים העשירים בסוכר, מזונות מעובדים ומזונות עתירי נתרן.

גברים רבים אינם יודעים זאת, אך השמנה גברית עלולה לשנות את רמות ההורמונים ובכך להשפיע באופן ישיר גם על איכותו של הזרע.

ההבדל הקיים בין גברים לנשים נובע מן העובדה שגוף האישה זקוק למקורות של רכיבים נוספים הנדרשים למען תקופת ההיריון לרבות חומצה פולית, ברזל וחומרים מזינים חשובים אחרים.

עשוי לעניין אתכם | שינה בטוחה הזמן ההריון >>

מה המחקר אומר בנושא?

מחקר שפורסם בשנת 2007 ושנערך על-ידי צוות חוקרים מטעם אוניברסיטת הרווארד, מצא הבדלים ניכרים בפוריות האישה, זאת על סמך היבטים תזונתיים מסוימים.

‘דיאטת הפוריות’ כפי שכינו אותה החוקרים, כללה מזונות הדלים בשומן טראנס ושרוויים בשומן חד בלתי רווי דוגמת שמן זית ואבוקדו.

עוד מצאו החוקרים כי תזונה הנסמכת על חלבון מן הצומח ושמעדיפה אותו על סמך חלבון מן החי, אף היא מסייעת בשיפור הפוריות.

החוקרים המליצו על מזונות עתירי סיבים ובעלי ערך גליקמי נמוך, מזונות אותם ניתן למצוא למשל בדגנים מלאים.

תוספים מולטי ויטמינים נמצאו כמועילים, ובו-זמנית המליצו החוקרים על אכילת מגוון ירקות ופירות המבטיחים מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים במנות מספקות.

החוקרים עוד המליצו על מזונות העשירים בסידן כולל מוצרי חלב, ועם זאת, המליצו לנסות ולבחון חלופות למאכלים חלביים.

מהו הצעד הראשון שעלי לעשות?

ראשית כל, חשוב להיוועץ עם רופא המשפחה באשר לרתימתה של התזונה למען שיפור פוריות האישה.

לאחר מכן, ניתן לפנות לדיאטנית מומחית ו/או נטורופתית אשר ירכיבו את התפריט התזונתי הנדרש בהתאם לצרכי הגוף. הטיפול הנטורופתי והטיפול התזונתי, ניתנים על סמך תשאול עומק של המטופלת, ובדיקת מדדיה השונים.

גם לאחר גיבוש התפריט, הרי שמומלץ להיוועץ עם רופא המשפחה פעם נוספת, ולקבל את האישור למען התחלתה של התזונה החדשה.