בלסטוציסט

בלסטוציסט הוא השלב השלישי בחיי העובר, השלב ההתפתחותי שמתרחש כחמישה ימים לאחר ההפריה בו התא המופרה משתרש בדפנות הרחם וההריון נקלט. בהפריה חוץ גופית מדובר בתא שנמצא ביומו החמישי לאחר הפריית המבחנה והוא מוכן להחזרה לרחם.

ברוב הטיפולים של הפריה חוץ גופית מקובל להחזיר את העוברים המופרים לאחר יומיים של גידול בתנאי מעבדה לרחם אך כאשר ישנה אפשרות להחזיר בלסטוציסט איכותי מגדלים אותו ונותנים לו להתפתח בתנאי מעבדה עד ליום החמישי ורק אז מחזירים אותו לרחם.

בלסטוציסט איכותי הוא תא גדול במיוחד מלא נוזל דבר שמראה שהתאים הפנימיים מלוכדים היטב ועל התפתחות מיטבית של העובר עצמו.
על מנת לבחור את העובר בעל סיכויי ההישרדות וההיקלטות הגבוהים ביותר ממשיכים לגדל אותם עד היום החמישי בתנאי מעבדה, שכן החזרת בלסטוציסט איכותי לרחם מגדיל משמעותית את הסיכוי להקילטות להריון כמו כן מדובר בשלב הטבעי בו התא מגיע לדופן הרחם בהריון טבעי ולכן זהו השלב האופטימאלי להחזרת העובר לרחם האישה.

למי מתאימה החזרת בלסטוציסט?

אמנם החזרת בסלטוציסט מעלה את הסיכון להריון ללא הגדלה של הסיכוי להריון מרובה עוברים אך הוא אינו מתאים לכל אישה. החזרת בלסטוציסטים מתאימה בעיקר לנשים צעירות ובריאות שיש להן מספר רב של עוברים וכך הרופא יכול לבחור ביניהם את העובר עם הסיכויים הטובים ביותר ואותו להחזיר. כמו כן זו דרך שמתאימה לנשים מבוגרות להן מספר קטן יחסית של עוברים תקינים מכיוון שהמעקב הצמוד אחר התפתחות העובר והגעתו ליום החמישי בתנאי המעבדה מאפשרת לרופא לבחור את העובר התקין והבריא ביותר לצורך החזרתו לרחם.

לעומת זאת, לאישה שלה מספר מועט של עוברים ואיכותם ירודה יחסית כבר ביום השני או השלישי לאחר ההפריה לא מומלץ להמתין שכן יש סיכוי שהעוברים לא ישרדו עד ליום החמישי וייווצר מצב שלא יהיו עוברים להחזרה.

.היתרונות בהחזרת בלסטוציסט:

  • אפשרות בחירת העובר בעל סיכויי הקליטה הגבוהים ביותר
  • החזרת העובר בזמן האופטימאלי לרחם בזמן בו הוא היה מגיע לדפנות הרחם בהריון טבעי
  • הורדת הסיכויים להריון מרובה עוברים
  • הגדלת הסיכויים לקליטת הריון לאחר החזרת העובר

החסרונות בהחזרת בסלטוציסט:

  • גידול עוברים בתנאי מעבדה עד חמישה ימים לאחר ההפריה דורש מיומנות רבה ותנאי מעבדה איכותיים וסטריליים במיוחד שלא קיימים בכל מעבדה
  • אפשרות לעיכוב התפתחותי בעוברים או הפסקת ההתפתחות שתגרום לאיבוד העוברים
  • הוצאה כספית גדולה יותר שכן גידול העוברים למשך זמן נוסף במעבדה כרוך בהוצאות נוספות
  • לקיחת הסיכון שלא כל העוברים ישרדו עד היום החמישי ויתכן מצב שלא יהיו עוברים להחזרה.

למרות שאין מחקרים חד משמעיים בנושא, ישנו חשש לגבי ההיחשפות של העוברים לתנאי המעבדה למשך ימים נוספים מעבר ליומיים שלושה ההכרחיים לאחר ההפריה, חשיפה שיכולה להוביל להשפעה על התפתחות העובר ואף הולדה של תינוקות עם מומים מולדים. כמו כן מחקרים הראו שישנו סיכוי גבוה יותר ללידה מוקדמת לאחר החזרת בלסטוציסט לעומת לידות אחרות.

במקרים מסוימים ניתן להחזיר לרחם עובר מופרה יומיים או שלושה לאחר ההפריה ובמקביל להמשיך לגדל את שאר העוברים. במידה ואחד מהם או יותר מתפתחים ומגיעים ליום החמישי לשלב הבלסטוציסט ניתן להחזירו כם כן לרחם- מצב זה נקרא החזרה כפולה. החזרת העוברים מספר ימים לאחר החזרת העוברים הראשונה לא פוגעת בעוברים שכבר הוחזרו אך מעלה משמעותית את הסיכוי להריון מרובה עוברים.

הקפאת בלסטוציסטים:

במידה ונשארו עוברים ביומם החמישי ולא נעשה בהם שימוש ניתן להקפיאם ולעשות בהם שימוש בעתיד. גם עוברים שלא נעשה בהם שימוש לאחר היום השלישי לרוב ימשיכו לגדל אותם בתנאי מעבדה על מנת לראות אם אכן אחד מהם יתפתח לבלסטוציסט ואז יוחלט אם לבצע החזרה כפולה או להקפיא אותו.