תרומת ביצית / ביציות הינו תהליך שנעשה בהפריה חוץ גופית

אישה יכולה לקבל תרומת ביציות במידה ואינה יכולה לייצר ביציות איכותיות בעצמה או אינה מבייצת באופן סדיר ואינה מסוגלת להיקלט באופן טבעי להריון.על מנת לקבל תרומת ביציות עליה לעמוד בתנאים הבאים:

  1. המחזור החודשי של האישה נפסק מוקדם מהרגיל ואינה מבייצת ומייצרת עוד ביציות
  2. האישה עוברת טיפולים כימותרפיים או הקרנות
  3. כאשר האישה סובלת ממחלה אוטואימונית או תסמונת כלשהי שלא מאפשרת לה שימוש בביציות שלה.
  4. כאשר האישה עברה כריתת שחלות
  5. אישה שעברה מספר טיפולי הפריה עם ביציות שלה ללא הצלחה

על מנת לקבל תרומה של ביצית יש להכין מראש את התורמת ואת האישה שמקבלת את התרומה מבחינה רפואית ושתיהן צריכות לעבור בדיקות רפואיות מקיפות.
את הביציות ניתן לקבל מתורמת אנונימית בלבד, אישה שמעוניינת לתרום באופן יזום או אישה שנמצאת בעצמה בטיפולי פוריות ומעוניינת לתרום את הביציות העודפות מהטיפול.

על התורמת לעבור בדיקות רפואיות מקדימותה הכוללת היסטוריה רפואית משפחתית, בדיקות דם לצורך זיהוי מחלות גנטיות, זיהומים ודלקות אפשרויות, היתכנות למחלות נפש וכן היסטוריה של הריונות ולידות קודמים במידה והיו. בנוסף לבדיקות הרפואיות על התורמת לספק מידע בנוגע לאורח החיים שלה כולל צריכת אלכוהול סמים ועישון. כמו כן התורמת תספק מידע על הילדות שלה, ציונים, תעבור מבחני אינטליגנציה ותשאול בנוגע לתחביביה וכישוריה.

הפרטים והמידע אודות התורמת יועברו למקבלת התרומה וזו תבחר את התורמת הפוטנציאלית שמתאימה לה ביותר. הקישור בין השתיים יעשה דרך המרפאה ללא קשר ישיר ביניהן.

האישה המקבלת את תרומת הביציות תעבור בדיקות של טרום טיפולי פוריות הכוללים צילום הרחם או הליך היסטרוסקופיה שמאשר שהרחם שלה תקין ויכול לקלוט ולהכיל הריון  והגבר יספק תרומת זרע לבדיקת איכותו.

התורמת תעבור חלק מהליך של הפריה חוץ גופית ולכן עליה להיות מוכנה לכך נפשית ופיסית שכן במהלך התהליך היא תקבל תרופות הורמונאליות לעידוד יצור ביציות נוספות בשחלות על מנת להגדיל את הכמות המיוצרת באופן טבעי. בנוסף לכך היא תעבור בדיקות אולטרא סאונד קבועות לבדיקת כמות ואיכות הביציות ולאחר מכן תעבור שאיבת ביציות לצורך ההפריה החוץ גופית. בזמן ההליך עליה להימנע לחלוטין מצריכת אלכוהול, סמין ועישון וכן קיום יחסי מין לא מוגנים.

על התורמת לקחת בחשבון שעליה לעבור טיפול הורמונאלי ושאיבת ביציות ולכן תיתכנה תופעות לוואי. כמו כן היא עלולה לסבול מדימום קל במהלך השאיבה ומתסמונת גירוי יתר של השחלות עקב הטיפול שניתן לגירוי השחלות והגדלת ייצור מספר הביציות עבור השאיבה.

במקביל תעבור מקבלת התרומה טיפולים הורמונאליים גם היא שנועדו לעבות את הרירית של הרחם ועל ידי כך להגדיל את הסיכויים לקליטת ההריון. על התורמת לקחת בחשבון שכל מחלה זיהומית או דלקת שנושאת התורמת ולא אובחנה עלולה לעבור אליה בהחזרת העוברים וכמו כן שבהליך זה יש סיכוי להריון מרובה עוברים שנחשב הריון בסיכון.

לאחר ששואבים את הביציות מהתורמת מבצעים תהליך מיידי של הפריה חוץ גופית של תא הביצית עם תא הזרע של ההורה המיועד. את הביצית המופרית מגדלים בתנאי מעבדה למשך שניים עד שלושה ימים ולאחר מכן יוחזרו העוברים המתאימים לרחם האישה שמקבלת את תרומת הביצית. את הביציות שלא הוחזרו ניתן להקפיא לשימוש עתידי.

תרומת ביציות  מתאפשרת אך ורק בצורה אנונימית כאשר האישה התורמת היא בריאה נפשית ופיסית ומאותה הדת של מקבלת התרומה. כמו כן עליה להיות בטווח הגילאים 21-35 וכל אישה יכולה לתרום בתקופת הפוריות שלה רק שלוש פעמים כאשר היא צריכה להמתין לפחות חצי שנה בין תרומת ביציות אחת לשנייה.

למידע נוסף על תרומת ביצית ניתן לראות את הראיון המלא עם פרופ’ משיח שלמה באתר הבריאות מדיוקו