אנדומטריוזיס

אנדומטריוזיס – רירית הרחם מגיבה לשינויים הורמונאליים בגוף האישה, בזמן המחזור החודשי היא נושרת ויוצאת מגוף האישה בצורה של דימום. מצב של אנדומטריוזיס הוא מצב גניקולוגי בו תאים של רירית הרחם נמצאים באזורים שונית בגופה של האישה כמו למשל באגן , בשלפוחית השתן, במעיים או באיברי הרבייה שלה. במצב כזה, כאשר האישה נמצאת בזמן המחזור החודשי אותם תאים מגיבים גם הם לשינויים ההורמונאליים וגורמים לדימום. אותו דימום פנימי לא יכול להתנקז החוצה וכך נוצרת דלקת מקומית וצלקות באיבר בו נמצאים אותם תאים כולל הידבקויות וציסטות. בזמן המחזור החודשי התכווצויות הרחם והדימום גורמים ללא מעט נשים להרגשת אי נוחות וכאבים לעיתים דימום חזק עד כדי כף וכאבים שמקשים על התפקוד הרגיל. נשים הסובלות מאנדומטריוזיס סובלות מכאבים עזים ומשתקים המרתקים אותם למיטה במשך כל המחזור החודשי ללא יכולת תפקוד בסיסית.

למרבה הצער לא נמצא גורם או גורמים למצב גניקולוגי זה וכמו כן אין לו עדיין פיתרון רפואי. רוב הנשים הסובלות מהמחלה יאובחנו בין הגילאים עשרים וחמש לארבעים, כאשר מדובר במצב מתמשך שגורם לדלקות מקומיות, בעיות פריון ואף עייפות ולעיתים גם גורמים לדיכאון. במידה והמחלה מסתבכת או מחמירה ניתן להגיע לניתוח חירום עקב התפוצצות של ציסטה או חסימת מעי ולכן לאחר האבחון יש להיות במעקב רפואי צמוד.

הסימנים והתסמינים של המחלה:

  1. כאבים עזים ביותר במהלך המחזור החודשי הם התסמין השכיח ביותר של המחלה. נשים הסובלות מהמחלה סובלות מהתכווצויות חזקות וכאבים עזים ומשתקים.
  2. הדלקות המקומיות, הצלקות באיברים השונים וכן ההידבקויות שנוצרות עקב כך גורמות לכאבים בזמן קיום יחסי מין, הפרעות וכאבים בזמן תפקוד רגיל של האיברים הנגועים, כאבים והפרעות במתן שתן, בעיות במערכת העיכול.
  3. בעיות פריון שמחמירות או מתחילות פתאום עם התקדמות המחלה.

אנדומטריוזיס – כיצד מאבחנים ?

את האבחון הוודאי של המצב ניתן לעשות רק בעזרת הליך כירורגי שנקרא לפרוסקופיה- בהליך זה ניתן לראות בבירור אם ישנם תאים מרירית הרחם בתוך חלל הבטן והאם ישנן הידבקויות של איברים נוספים. כמו כן ניתן לקבוע את חומרת המחלה.

כיצד ניתן לטפל באנדומטריוזיס?

נכון להיום אין תרופה אחת שעוזרת בוודאות לטפל במצב ואחת הסיבות היא שאין יודעים מהם הגורמים לה. כיום ישנם מספר טיפולים שבעיקר עוזרים להקל על התופעות אך אינם מונעים או עוזרים להחלמה מלאה של המחלה. ישנם טיפולים הורמונאליים שונים שהמטרה שלהם היא לעצור את הביוץ לכמה שיותר זמן על מנת לדכא באופן זמני את המחלה אך כמו כל טיפול הורמונאלי לטיפול זה תופעות לוואי. ישנה אפשרות להסרת תאי הרירית הנמצאים מחוץ לרחם על ידי הליך ניתוחי של הנדומטריוזיס, הליך שיכול להקל על הסימפטומים של הכאבים אך כאן מדובר בסיכונים הכרוכים בניתוח שקיימים בכל ניתוח שהוא, כמו כן אין הבטחה שהנגעים לא יחזרו בשנית. בנוסף לטיפולים האלה, ניתן גם לנסות טיפולים של רפואה משלימה עמו שינויי תזונה, דיקור סיני המקלים על התסמינים. נשים בהריון מדווחות על הקלה משמעותית בסימפטומים שכן אין ביוץ ומחזור חודשי ולכן לא קיים דימום פנימי.

מחלת האנדומטריוזיס גורמת לירידה משמעותית באיכות החיים של כל אישה הסובלת ממנה.הכאבים החזקים והמשתקים שמופיעים בזמן המחזור החודשי מפריעים לעיתים בצורה כזו שהאישה כלל אינה יכולה לתפקד ולעסוק בפעילות יום יומית רגילה. בנוסף לכאבים ישנה פגיעה באיברים צלקות והידבקויות העלולים לגרום לנזק בלתי הפיך באותם איברים ולגרום לחסימת מעי, התפוצצויות של ציסטות, דימומים קשים ועוד. סיבוכים קשים של המחלה יכולים להוביל אף למוות. נשים הסובלות מהמצב מקבלות טיפולים במרפאות כאב ומרפאות גיל המעבר שכן משככי כאבים רגילים לא עוזרים להעברת הכאבים והתמודדות עם הסימפטומים.