התועלת בקלוקסן בטיפולי הפריה חוץ גופית

תרופת הקלוקסן

הינה תרופה שתפקידה העיקרי היא נוגדן קרישה כלומר- תרופה שנוטלים על מנת לדלל את הדם. השימוש בתרופה נועד לימנוע היווצרות של קרישי דם בעיקר אצל נשים בעלות סיכון גבוה לקרישיות יתר בשם, או נשים הלוקחות במחלות קשות.

את התרופה נוטלים בזריקות ואין צורך לבדוק את רמת התרופה בדם. ישנן תופעות לוואי לנטילת התרופה והן כוללות דימומים וירידה בכמות הטסיות בדם. אצל חלק מהנשים תתפתח תגובה מקומית לזריקה כגון נפיחות מקומית גרד ואף הרגשת כאב קלה בעת מתן הזריקה, תופעות לוואי אלה חולפות זמן קצר לאחר מתן הזריקה.

מדוע משתמשים בתרופת הקלוקסן בטיפולי פוריות?

אין הוכחה מדעית או ברורה לכך שהתרופה באמת עוזרת בטיפולי הפוריות אך במצבים של טיפולי פוריות, קושי בכניסה להריון ואף בהריון עצמו נעשה לא מעט שימוש בתרופות המשפיעות על לחץ הדם ומדללות את הדם על מנת להתמודד עם מצבים אחרים (כמו למשל נתינת פריזולט תרופה שנועדה להורדת לחץ הדם במקרים בהם האישה סובלת מצירים מוקדמים). עם זאת, ישנה השערה ברורה שתרופת הקלוקסן משפיע בצורה כלשהי על השתרשות העובר ברחם וגם משמשת כתרופה אנטי דלקתית. תרופה זאת מאוד פופולארית לשימוש בטיפולי פוריות בעיקר בארץ ומגדילה את הסיכויים להיכנס להריון לאחר נטילתה בסמן טיפולי הפוריות.

מהם הסיכונים והחסרונות בנטילת תרופת הקלוקסן בזמן טיפולי פוריות?

תרופה זו נחשבת לתרופה בטוחה יחסית עם מעט תופעות לוואי וסיכויים נמוכים לסיכונים וסיבוכים כלשהם עקב נטילתה. עם זאת לעיתים מינון גבוה מדי של התרופה עלול לגרום לתופעת יתר של דימום עד דימום כבד ומסוכן לאישה וכל עוד לא הוכח מדעית ובאופן ברור היעילות של מתן התרופה אין צורך בנטילתה במינון גבוה.
ישנן השערות שגורפות שמומלץ לשלב את הטיפול בקלוקסן ביחד עם תרופת האספירין כאשר מדובר בנשים שעברו מספר טיפולי הפריה אך ללא הצלחה. מדובר בתרופה זולה יחסית בשוק ללא תופעת לוואי וללא סיכונים אך גם כאן אין שום מחקר מדעי מבוסס שאכן האספירין, לכשעצמו או בתוספת לתרופת הקלוקסן משפר את סיכויי הקליטה להריון באופן מוכח. תרופות אלה לרוב ניתנות לנשים בעלות קרישיות יתר בדם או בקבוצת סיכון לסבול מתופעה זו, ולא לנשים שאין להן הפרעת קרישה ידועה.

למי כן תינתן תרופת הקלוקסן בזמן טיפולי פוריות?

לנשים בעלות נטייה לקרישיות יתר בדם, אשר סבלו מהמצב בעבר או סובלות ממנו כעת, נשים בקבוצת סיכון לקרישות יתר בדם- מומלץ לתת את התרופה בזמן טיפולי ההפריה. כאשר מדובר באישה הסובלת מקרישיות יתר בדם אך מעורבים גורמים נוספים שמחשבים לגורמי סיכון כמו גיל מבוגר יחסית של האישה, משקל עודף באופן משמעותי או עישון קבוע של האישה- יש לבדוק לפני מתן תרופת הקלוקסן על מנת שבאמת תדפיע ותעלה את הסיכויים להרות.

בעבר היה נהוג להמליץ על הטיפול בתרופת הקלוקסן לנשים אשר עברו מספר טיפולי הפריה אך ללא הריון. מכיוון שאין מחקרים מדעיים המוכיחים כי אכן תרופת הקלוקסן יעילה במקרים של כישלונות חוזרים בטיפולי ההפריה, ההמלצה אינה גורפת וחד משמעית בנושא. אצל חלק מהרופאים הנטייה לתת את הטיפול בתרופת הקלוקסן לנשים הנמצאות בטיפולי פוריות הינה שהתרופה לא מזיקה ולכן יכולה רק להועיל. כמו כן מדובר בתרופה עם תופעות לוואי מעטות והיא אינה מפריעה או מעכבת את טיפולי הפוריות ולכן יכולה רק לעזור. כיום אין מספיק הוכחות מדעיות או הצלחות וודאיות של קליטה להריון במהלך טיפולי פוריות עקב נטילת תרופת הקלוקסן במהלך טיפולי פוריות.