החזרת עוברים

החזרת עוברים – החלק האחרון בטיפולי הפריה חוץ גופית הוא החזרת העוברים לרחם האישה. בשלב זה לא ניתן לעשות הרבה חוץ מלהמתין ולראות אם אכן התפתח ההריון. בטיפולי הפריה חוץ גופית הסיכויים של עובר בודד להיקלט ברחם ושאכן ייווצר הריון עומד על כ-20% לכן ככל שיוחזרו יותר עוברים מופרים לרחם יעלה הסיכוי להיקלט להריון ושאחד מהם ישתרש. עם זאת, החזרת מספר רב של עוברים לרחם האישה מעלה משמעותית את הסיכוי להריון מרובה עוברים .

הרופא המטפל שמבצע את הליך ההפריה הוא זה שמחליט על מספר העוברים שיוחזרו לרחם האישה שלרוב לא מקובל להחזיר יותר משני עוברים בתהליך הפריה אחד. הרופא צריך להתבסס, בנוסף לנתונים הרפואיים גם ברצון ההורים ויכולתם להכיל הריון מרובה עוברים ולגדל יותר מתינוק אחד בו זמנית.

אמנם החזרת יותר מעובר אחד מעלה משמעותית את הסיכוי להיקלט להריון- לפחות פי שניים מהחזרת עובר אחד אך במקביל היא מעלה פי עשר את הסיכוי להריון מרובה עוברים ואת זאת יש לקחת בחשבון בשקילת מספר העוברים שמוחזרים לרחם לאחר הפריה חוץ גופית.  מצד אחד ישנו רצון בולט הן מצד הרופא והן מצד ההורים המיועדים שההריון יקלט ויצליח עם זאת יש לקחת בחשבון שהריון מרובה עוברים הינו הריון קשה יותר ונחשב הריון בסיכון וכן יש להתחשב במצבם הבריאותי של התינוקות שייוולדו מהריון זה.

באיזה שלב מחזירים את העוברים לרחם האישה?

את העוברים מחזירים ביום השני או השלישי לאחר שאיבת הביציות כאשר העוברים הם בני 2-8 תאים בלבד. ישנם מקרים בהם מוחזרים העוברים לרחם לאחר חמישה ימים, במקרים בהם יש צורך לאפשר לעוברים לגדול ולהתפתח בתנאי מעבדה זמן נוסף על מנת שהעובר יהיה עמיד יותר ויחזיק מעמד ברחם ואכן ישתרש. עם זאת, תנאי מעבדה אינם התנאים האופטימאליים להתפתחות העובר ולכן יש צורך להחזירו לגוף ברגע שניתן על מנת שיתפתח ברחם.

כיצד מתבצעת החזרת העוברים?

העוברים מוחזרים דרך צינור דק דמוי קטטר דרך צוואר הרחם ישירות לרחם, הפעולה נעשית ללא הרדמה או מתן תרופה לשיכוך כאבים ואינה מורגשת מעבר לאי נוחות מקומית ואורכת מספר דקות בלבד. לאחר הפעולה אין צורך במנוחה ואפשר לחזור לפעילות רגילה. יש לבצע בדיקת דם לגילוי הריון כשבועיים לאחר החזרת העוברים.

כיצד בוחרים איזה עובר להחזיר וכמה עוברים להחזיר?

כיום מקובל להחזיר עובר אחד או שני עוברים וזאת בהתחשב בתוצאות קודמות של טיפוילם קודמים וכן בהתחשב במצבה הבריאותי של האישה וגילה. בטיפולי הפריה ניתן להפיק בדרך כלל כמות ממוצעת של חמש עשרה ביציות מופרות אך לא משתמשים בכולן להחזרה לרחם שכן בוחרים את הביציות המופרות בעלות הנתונים הטובים ביותר והסיכויים הגבוהים ביותר לשרוד ברחם ואת השאר ניתן להקפיא לשימוש עתידי. הקפאת הביציות המופרות תחסוך את הצורך בשאיבה נוספת במידה ואותה אישה תרצה או תצטרך לעבור טיפולי הפריה נוספים בעתיד.

אילו נשים נמצאות בקבוצת סיכון להחזרת עוברים מרובים?

הנשים הנמצאות בקבוצת סיכון להחזרת יותר מעובר אחד ועל ידי כך הגדלת הסיכוי להריון מרובה עוברים הינן נשים שילדו לפני המועד בלידות קודמות או שיש להן מום ברחם. נשים שבעבר ילדו לפני המועד או עברו הפלות חוזרות ונשנות, ייתכן שאינן יכולות להחזיק את ההריון עד הלידה ולכן הריון מרובה עוברים מגדיל את הקושי ואת הסיכון ללידה מוקדמת ומסוכן עבור נשים אלה. כמו כן נשים עם רחם בעל מום מלידה או מום עקב צלקות והידבקויות או הימצאותם של שרירנים ברחם נמצאות בקבוצת סיכון ללידה מוקדמת ולכן עדיף הריון עם עובר אחד מאשר הריון מרובה עוברים.
הפחתה של מספר העוברים:

אחת השאלות שנשאלות לגבי החזרת מספר רב של עוברים לרחם היא מדוע לא להגדיל את הסיכוי להריון ואם יהיה הריון מרובה עוברים לבצע דילול. אמנם ישנה אפשרות של דילול או הפחתת מספר העוברים ברחם- פעולה שמומלצת במקרים של הריון עם שלישיה ויותר, אך יש לזכור שמדובר בפעולה כירורגית יזומה כאשר האישה עדיין בהריון וכרוכה בסיכונים פיסיים להריון ולעוברים הנותרים. כמו כן מדובר במעשה שיכול להשפיע רגשית על האישה ההרה. בנוסף, בארץ לא ניתן להפיל עובר בריא ללא אישור הועדה להפסקת הריון כך שהאישה תאלץ לעבור את הועדה אם ברצונה לבצע דילול עוברים ללא סיבה בריאותית.