מחזור לא סדיר

מחזור לא סדיר – המחזור החודשי של האישה אורך בממוצע 28 ימים כאשר אצל חלק מהנשים הוא יכול לארוך בין 24-35 ימים ואצל רובן הוא לא סדיר. רבים מתבלבלים בין המילה מחזור לווסת- אך מחזור זהו ההליך כולו של הדימום התחדשות רירית הרחם והביוץ וחוזר במידה ולא התקיים הריון, בעוד הווסת מתייחס לדימום החודשי הקבוע. הדימום של הווסת נוצר עקב נשירת הרירית של הרחם ויציאתה מהרחם דרך הנרתיק בצורת דימום לצורך התחדשות, במידה ולא התרחש הריון. זהו אחד השלבים במחזור החודשי של האישה.

מתי מתחיל המחזור החודשי ומתי הוא נפסק?

המחזור מתחיל אצל נשים בממוצע בגיל 12 כאשר הוא יכול להופיע לפני וגם אחרי. כל עוד אותה אישה מקבלת מחזור באופן סדיר וגם באופן לא בדיר היא נחשבת בגיל הפריון. אצל רוב הנשים מפסיק לגמרי הדימום של הווסת בין הגילאים 45-55.

אצל חלק גדול מהנשים המחזור אינו סדיר ולא מופיע בזמן קבוע ומדובר בתופעה מאוד ידועה ושכיחה בעיקר בגיל ההתבגרות. לעיתים מדובר בתופעה חולפת והמחזור מסתדר עם הזמן ולעיתים מדובר בתופעה ממושכת שעלולה להפריע לתפקוד היום יומי של אותה אישה ואף לפגוע בסיכוייה להרות. כמו כן, במחזור לא סדיר כמות ומשך הדימום ישתנו מפעם לפעם לעיתים בצורה משמעותית של דימום חזק וכאבים בזמן קבלת הווסת ולעיתים לא יורגש כלל עם דימום קל ביותר.

ניתן לקרוא בהרחבה באתר הבריאות מדיקו על מחזור לא סדיר 
מאת פרופ’ דב פלדברג

מחזור לא סדיר – מהם הגורמים?

  1. גנטיקה- במידה והנשים שמפחה סובלות או סבלו בעבר מתופעה של מחזור לא סדיר סביר להניח שאותה אישה תחווה גם היא אי סדירויות במחזור החודשי שלה.
  2. נטילת אמצעים הורמונאליים למניעת הריון- נשים הנוטלות תרופות המשפיעות על ההורמונים בגוף כגון גלולות למניעת הריון לאורך זמן עלולות להשפיע לטווח הארוך על סדירות המחזור. לעיתים ניתנות הגלולות במצב בו המחזור לא סדיר או הדימום חזק ביותר על מנת להחליש את הדימום ולסדר את המחזור. עם זאת, בסוף תקופת נטילת הגלולות המצב ההורמונאלי משתנה ויכולות להיות אי סדירויות במחזור וקושי להיכנס להריון.
  3. אצל נערות בגיל ההתבגרות בעיקר המערכת ההורמונאלית עוד לא יציבה לגמרי דבר העלול להשפיע על סדירות המחזור.
  4. השמנה או הרזייה באופן קיצוני ומהיר או תת משקל או השמנת יתר
  5. מצב נפשי- גם מצבים של חרדה ולחץ ואפילו שינויי מצבי רוח קיצוניים יכולים לגרום לאי הופעת המחזור או איחור משמעותי.
  6. מאמץ גופני בצורה מוגזמת שנמשך לאורך תקופה ארוכה וכן עיסוק אינטנסיבי בסוג ספורט או התעמלות בעיקר בגיל ההתבגרות עלולים לעכב את הופעת המחזור בנוסף לעיכוב התפתחות אחרת של אותה נערה.
  7. מחלות גניקולוגיות ומצבים של דלקות מקומיות חוזרות, שחלות פוליציסטיות, סרטן בשחלות או בצוואר הרחם .
  8. מחלות הורמונאליות
  9. גורמים סביבתיים- שינויי אורח חיים קיצוניים, שינויי מזג אוויר וכן חשיפת יתר לקרינה או חומרים כימיים לאורך זמן עלולים להשפיע על הופעת המחזור החודשי.
  10. צריכת אלכוהול, סמים או עישון
  11. צריכת קפאין מוגברת
  12. הפלות חוזרות ונשנות ומומים מולדים ברחם או עקב ניתוחים ופעולות כירורגיות שונות ברחם ובאיברי הרבייה הנשיים.
  13. מחלות שמשפיעות על תפקודי הכבד, על קרישיות הדם וסכרת

ישנם לא מעט גורמים למחזור לא סדיר כאשר בחלק מהמקרים ואצל רוב הנשים ניתן לסייע בעזרת תרופות הורמונאליות כאלה ואחרות העוזרות לסדר את המחזור ולחלק מהנשים המצב כלל לא מפריע, כאשר מדובר בדימום כבד וכאבים בזמן קבלת הווסת או בעיות פריון שמופיעות עקב מחזור לא סדיר יש צורך לטפל.

כיצד מטפלים במצב של מחזור לא סדיר?

לפני מתן הטיפול יש לעבור בדיקות על מנת לבדוק את הסיבה למחזור הלא סדיר ולהתאים את הטיפול. במידה ויש זיהום או ציסטות יש לבצע ניתוח להוצאתן או ליטול לתרופות אנטי דלקתיות. בנוסף לטיפולים התרופתיים ולמעקב אחר סדירות המחזור אצל רופא הנשים ואיתור הגורם- מומלץ לשמור על אורח חיים בריא ומסודר הכולל תזונה נכונה, שינה מספיקה, פעילות גופנית וכן שתייה מים מרובה והימנעות מצריכת אלכוהול סמים עישון וקפאין.

ישנה חשיבות גדולה אצל נשים העוברות טיפולי פוריות בעקבות מחזור לא סדיר לסיבה לאי סדירות המחזור שכן יש לוודא שרחם האישה אכן יכול להחזיק הריון ושהמצב הפתולוגי של אי סדירות במחזור לא יגרום להפלות ודימומים במהלך ההריון שיסכנו אותו.