רירית הרחם

הרירית של רחם הינה השכבה הפנימית של הרחם. בזמן המחזור החודשי, פעם בחודש היא נושרת ומתחלפת ויוצאת מגוף האישה בצורה של דימום. בשלב בו מתרחשת הפריה של ביצית וזרע בחצוצרה והתא המופרה מגיעה אל הרחם, הביצית המופרית מגיעה אל הרחם ומופרית ברירית ולאחר מכן משתרשת ומתחיל ההריון. במהלך ההריון הרירית לא נושרת ולא מתחדשת שכן אין מחזור ואין דימום וסתי .

נשים הסובלות מרירית דקה מדי עלולות להיתקל בקושי להיקלט להריון שכן הביצית המופרית לא תצליח להשתרש ברחם. הסיבות לרירית רחם דקה מדי יכולות להיות סיבה מולדת, גרידה עקב הפלה או הריון לא תקין או ניתוח כלשהו שעברה האישה.

אצל נשים בעלות רירית רחם תקינה העובי שלה יהיה בממוצע שישה מילימטר. נשים בעלות רירית דקה יותר או עבה יותר באופן משמעותי יחוו קושי להיכנס להריון. עם זאת, לא כל אישה בעלת רירית רחם דקה תחווה בעיות פוריות וישנן נשים הנכנסות להריון ועוברות הריון תקין עם רירית רחם דקה. לא רק עובי הרירית חשוב אלה גם המבנה שלה והאיכות שלה. רירית הרחם מורכבת בעיקרה מכלי דם ולכן יש לוודא שיש אספקת דם קבועה לרירית ואין חסימות, זיהומים או דלקות ובעיות בזרימת הדם שעלולים להפריע לזרימת הדם אל הרירית ולפגוע ישירות בתפקודה.

אצל נשים העוברות טיפולי פוריות ונוטלות הורמונים על בסיס יומי יכול להיווצר מצב של הצטברות נוזלים רבה ברחם או באגן דבר המפריע להשתרשות הביצית ברירית הרחם.

במצב של הריון תקין הביצית המופרית עוברת מהחצוצרה אל הרחם ומשתרשת שם ברירית הרחם שתפקידה לשמש מצע לעובר ולהריון. כאשר רירית הרחם דקה מדי יהיה קושי לביצית להשתרש ולכן הקליטה להריון תהיה קשה עד בלתי אפשרית. נשים העוברות טיפולי הפריה חוץ גופית והן בעלות רירית רחם דקה הן בעלות סיכוי נמוך יותר להיקלט להריון שכן יהיה עוברי הרירית הוא גורם משפיע על תהליך ההפריה.

מה ניתן לעשות על מנת לעבות את רירית הרחם?

ישנם מספר דברים שניתן לעשות על מנת לגרום לעיבוי הרחם:

  1. נטילת הורמון אסטרוגן אשר ניתן ליטול בכדורים דרך הפה או בהחדרה ישירות לנרתיק. תפקידם לגרום לשינויים ברחם ולעיבוי רירית הרחם.
  2. ניתוח לעיבוי רירית הרחם.
  3. עיסוי שתפקידו להגביר את זרימת הדם אל הרחם ואל הרירית שבנויה רובה מכלי דם ולכן צורכת זרימה קבועה של דם אליה.
  4. ישנן גירסאות הטוענות שאכילת סלק כל יום עשויה לעזור שכן מדובר במאכל שעוזר ומשפיע לעיבוי באופן מהיר ומשמעותי של עיבוי רירית הרחם.

אמנם מחקרים לא מצאו קשר ישיר או מספיק נתונים להוכיח שטיפולי הפריה הצליחו פחות אצל נשים בעלות רירית רחם דקה, אין להתעלם ממצב זה אצל נשים העוברות טיפולי הפריה חוץ גופית מכיוון שידוע שרירית רחם דקה יכולה להקשות עלה קליטה להריון.

אישה המעוניינת לעבור טיפולי הפריה חוץ גופית ונבדקה ונמצאה בעלת רירית רחם דקה תעבור קודם לכן בדיקת היסטרוסקופיה על מנת לבדוק את מצב הרחם ועובי הרירית ואם ישנם ממצאים אחרים ברחם היכולים להפריע על הקלטות להריון. לאחר הבדיקה תקבל האישה ליטול הורמונים במינון גבוה שתפקידם לעבות את רירית הרחם. במידה ואינה מגיבה להורמונים ינסו את האפשרות של מתן תרופות אחרות שעוזרים בזרימת הדם אל הרחם ועיבוי הרירית ואלו תרופות שמשפיעות על כלי הדם באופן ישיר. במידה וכל הניסיונות והטיפולים כושלים ונמצא שעובי הרירית הוא הסיבה או אחת הסיבות העיקריות לחוסר הצלחה של היקלטות להריון תופנה אותה אישה לאפשרות של פונדקאות.