מי שפיר

מה זה מי שפיר?

מי שפיר זהו הנוזל אשר בתוכו שוהה העובר במהלך חודשי ההיריון. מי השפיר מקיפים אותו בתוך הרחם כאשר אלו משמשים מעין בולם זעזועים עבור העובר כך שהוא נהנה ממרחב מחיה נוח ומותאם עבורו. בתוך מי השפיר יש את התאים הנושרים מעורו, ממערכת העיכול וכן ממערכת הנשימה. כך שמי השפיר בהחלט עשויים להוות מקור אמין לנעשה עם העובר ולמצבו הפיזי. 

התאים שנושרים מהעובר אל תוך מי השפיר מכילים את המטען הגנטי שלו כך שאפשר לקבל הרבה מאוד מידע רק מבדיקה של מי השפיר. יש אפשרות דעת האם לעובר ישנם חלילה מומים כרומוזומליים כמו תסמונת דאון שהיא הכי מוכרת.

באיזה שלב ניתן לבצע את בדיקת מי השפיר?

את בדיקת מי השפיר מקובל לבצע החל משבוע 16 להיריון. מטרת הבדיקה היא לוודא כיאין מומחים או שינויים אינם תקינים בכרומוזומים של העובר.

הבדיקה מתבצעת על ידי שאיבה של מי שפיר אותם שולחים למעבדה כאשר באופן כזה ניתן למפות את רמת התקינות של הכרומוזומים של העובר.

האם הבדיקה היא בסל הבריאות?

למעשה מדובר בבדיקה שהיא לא מוצעת לכל אישה באופן סטנדרטי. הבדיקה היא פרטית ועל כן היא גם לא בסל הבריאות. עם זאת עבור נשים בנות35  ומעלה קיימת המלצה לביצוע הבדיקה וכך גם נשים שנבדקו בסקירת מערכות ועלו ממצאים לא תקינים. אם ישנה המלצה של יועץ גנטי לביצוע דיקור מי שפיר. עבור אלו תתקבל זכאות מטעם קופות החולים לביצוע הבדיקה.

איך מבצעים בדיקת מי שפיר?

בדיקת מי שפיר נעשית תחת צילום אולטרסאונד ובקרה רפואית. כך בוחרים את המקום להחדרת המחט לצורך ביצוע הבדיקה מבלי שתהיה כל פגיעה בעובר. קודם הבדיקה יש לבצע חיטוי של אזור הבדיקה כאשר במהלכה מחדירים מחט דקיקה דרך דופן הבטן שמגיע עד לשק של מי השפיר. שואבים נוזל מי שפיר בכמות של 20-40 סמ”ק. משך זמן הבדיקה, דקות ספורות בלבד.

לפני ביצוע הבדיקה חשוב להתייעץ עם רופא מומחה על מנת להבי היטב מהי משמעות הבדיקה, על מה מצביעים התוצאות, מהי רמת האמינות של התוצאות וכן יש לקבל הסבר על כל הסיכונים הכרוכים בבדיקה.

מה בודקים במי השפיר?

ישנן מספר בדיקות אותן אפשר לבדוק בבדיקת מי השפיר.

  • בדיקת צ’יפ גנטי – בדיקה מתקדמת אשר בה ניתן לאבחן אם ישנו חוסר או עודף של כרומוזומים. אם יש תוספת של כרומוזום 21, הדבר מעיד על תסמונת דאון אצל העובר. לעיתים יהיו אלו חסרים או עודפים מזעריים ממש אשר אלו מצביעים על תסמונות אפשריות שונות  כמו אוטיזם או פיגור שכלי.
  • מחלות תורשתיות – אם ישנו רקע למחלות משפחתיות ותורשתיות שונות, ניתן לבדוק את תאי העובר על מנת לברר האם העובר אף הוא חולה במחלה. באמצעות דגימת מי שפיר ניתן לבדוק האם העובר חולה במחלות מהם סובלים הוריו.
  • בדיקת קריוטיפ – זוהי בדיקה שבודקת את הכרומוזומים של העובר אך היא בדיקה פחות מפורטת מהבדיקה של הצ’יפ הגנטי. את הבדיקה מבצעים רק בסיטואציות מסוימות.

הסיכונים ותופעות הלוואי האפשריות בבדיקת מי שפיר

חשוב לדעת. בדיקת מי שפיר היא בדיקה עדינה מאוד שלא תמיד מצליחה. היא גם עלולה להיות מסכנת לעובר. 

החסרונות של בדיקת ממי שפיר הם –

  • סכנת הפלה. זוהי תופעה נדירה למדי אך היא קיימת. היא נובעת בעקבות זיהום  מי השפיר בעקבות הבדיקה.
  • יש מקרים בהם יש צורך בבדקה חוזרת בשל כמות תאים לא מספקת בבדיקה.
  • התוצאות מגיעות רק לאחר שישה שבועות.